your story

Kunstwerk: Corona Dagboek

Verhaal van Yair Aa

Yair Aa is Israelisch-Nederlandse kunstenaar en heeft een verleden in de psychiatrie. Kunst is voor hem een middel om meerdere kanten van zich zelf te onderzoeken en te laten zien. Tijdens de eerste lock down besloot Yair al snel om via zijn kunst te reageren op de pandemie. Zo ontstond het corona dagboek, een monumentale verzameling van 101 beschilderde panelen van karton. Waarin hij vertelt over de pandemie, zijn verleden in de psychiatrie, het Israëlische leger en zijn familiegeschiedenis. Het corona dagboek en andere werken van Yair Aa zijn t/m 4 juli te zien bij de de Outsider Art Galerie in Amsterdam.

Kunstwerk: Corona Dagboek

Yair: “De serie begint linksboven, daar staat in het Hebreeuws ‘coronadagboek’. Op het karton ernaast kijken drie mensen naar tv, op 1,5 mr. afstand, op het 3e karton staat ‘China Corona’, je ziet mensen, ouders en kind met mondkapje, de hond heeft ook een mondkapje. De rij er onder: een team van verplegers en mensen in de zorg in een ambulance. Ernaast op de intensive care ademen een man en vrouw zuurstof in. De derde rij: hamsteren van wc-papier, ernaast in Italië mensen die vanaf hun balkon staan te zingen en klappen.”

De volgende serie van Yair gaan over zijn ervaringen in de psychiatrie. Over een man die paranoia/achtervolgingswaanzin heeft. Hij denkt dat mensen achter hem aan lopen. Dat is een eigen ervaring. Te zien is een man die elektroshocks krijgt, een tekening van een separeer cel, de verpleging die medicatie geeft, een kliniek in Israël met toiletten vol wc papier en drie mensen in één slaapzaal.

Kunstwerk: Corona Dagboek 1

Een belangrijke serie gaat in het dagboek gaat over de oorlog in Libanon, veelal gebaseerd op zijn eigen ervaringen als officier in het Israëlische leger. Een aanval op Beiroet, op de luchthaven. Kapotte vliegtuigen van het bombarderen. ‘Soldaat’, een kunstwerk gemaakt op 4 mei, herdenkingsdag. De afbeelding van de drie soldaten zie je vaker in het werk, ze komen terug uit de oorlog. De gewonden en doden die vallen in oorlogstijd worden door deze drie figuren gesymboliseerd: de blinde soldaat, de gehandicapte soldaat, en de soldaat met een psychisch trauma. Yair: “De meest pijnlijke situatie van de oorlog is dat mensen sneuvelen maar dat is voor mij te moeilijk om te verbeelden.”

De overige afbeeldingen gaan vooral over zijn jeugd, zijn familie, Joods Pasen en vakanties. De portretten in deze serie zijn van zijn ouders, grootouders en stiefmoeder. Ook is een droevig zelfportret te zien.

Kunstwerk: Corona Dagboek 2