Interview

'Mentale gezondheid gaat ons allemaal aan'

Verhaal van Wencke de Wildt (GGZ inGeest)

Wat zijn de gevolgen van corona voor de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)? In een serie interviews reflecteren bestuurders op de pandemie en wat corona betekent voor de toekomst van de GGZ-sector. Een gesprek met Wencke de Wildt, lid van de Raad van Bestuur bij GGZ inGeest, één van de Founding Fathers die het Museum van de Geest al vanaf het eerste uur structureel steunt met een financiële bijdrage.

Ruim een jaar geleden ging ons land op slot: we werden overvallen door Covid-19. Hoe kijk je daar nu op terug?

“Alsof ik in een snelkookpan belandde. Binnen no time moest ik allerlei belangrijke beslissingen nemen, terwijl ik hier net een paar maanden werkte. ‘Oh, help!’ schoot er door mijn hoofd. We hadden de nodige voorbereidingen getroffen maar toch Vervolgens ging alles in sneltreinvaart. Continuïteit van zorg voor onze huidige cliënten, open blijven voor nieuwe cliënten waren voor ons leidende principes. Dat gaf houvast, maar bezorgde mij ook hoofdbrekens: ‘Doe ik als bestuurder wel voldoende om mijn eigen mensen te beschermen tegen dit virus?” Want veilig het werk kunnen doen was uiteraard ook een belangrijk uitgangspunt.”

Is er een gebeurtenis of voorval in deze coronatijd die jou persoonlijk diep heeft geraakt?

“Ik kan mij nog heel goed de eerste verdenking van een ‘corona-besmetting’ bij een van onze patiënten herinneren. Tijdens een beeldbel-afspraak deed een collega live verslag van wat hij op dat moment op een van zijn afdelingen zag gebeuren. Ik zag mijn personeel in van die maanpakken lopen, het was nog vrij vroeg in de coronacrisis. Het gaf mij een onheilspellend gevoel… Op dat moment realiseerden wij dat het nu ook onze organisatie en zorg ging raken.”

'Iedereen heeft last van deze crisis, ik ook'

Wat voor impact heeft de pandemie op de zorg?

“Onder grote druk hebben cliënten de voor- en nadelen van de digitale wereld moeten ontdekken. En dan blijkt er heel veel mogelijk! Met mensen die digitaal niet zo vaardig zijn, wordt er veel gewandeld. Een blijvertje voor na de pandemie, wat mij betreft. Cliënten zijn vaak veel opener dan dat ze in de spreekkamer tegenover een behandelaar zitten. Ook opvoedondersteuning blijkt online beter te werken, meer ouders doen mee, het is flexibeler en laagdrempeliger. Juist bij dit soort preventieve interventies is dat enorm belangrijk. Maar wat echt van groot belang is voor álle cliënten, is dat er in het publieke debat meer aandacht is voor mentale gezondheid. Iedereen heeft mentaal last van deze crisis, ik ook.”

Waar heb jij last van?

“Als ik een periode te lang achter mijn laptop zit, ’s avonds op de bank hang en weer naar een schermpje staar, dan doet dat wat met mijn geest. Ik word er vlak van, terwijl het leven al zo veel saaier en grijzer is zonder etentjes met vriendinnen en familie waardoor ik normaal gesproken weer oplaad. Ik besefte toen dat ik beter op mijn mentale gezondheid moet letten. Wandelen, een goed boek lezen of een mooie film kijken; ik probeer mij bewust goed op te laden. Veel mensen zijn hier nu bewuster mee bezig om veerkrachtig met deze crisis om te gaan.”

'Iedereen heeft last van deze crisis, ik ook' 1

Meer aandacht voor mentale gezondheid: wat levert dat cliënten op?

“Uiteindelijk kan dat destigmatiserend werken; we moeten allemaal in meer of mindere mate extra aandacht besteden aan onze geestelijke gesteldheid. Natuurlijk besef ik dat de impact van de coronacrisis voor mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid veel groter is, of voor jongeren die nu zonder structuur en sociale contacten totaal ontregeld zijn. Maar het feit dat mentale gezondheid net zo goed onderdeel van onze gezondheid uitmaakt als fysieke gezondheid draagt bij aan destigmatisering, daar ben ik van overtuigd.”

Welk verhaal over ‘GGZ ten tijde van corona’ moet Museum van de Geest absoluut aan haar publiek vertellen?

“Het verhaal over de bevlogenheid van GGZ-personeel. Hoe zij de zorg voor kwetsbare mensen in deze moeilijke periode in de lucht weten te houden. Daar ben ik enorm trots op! En natuurlijk het verhaal dat mentale gezondheid ons allemaal aangaat en niet beperkt blijft tot de GGZ-sector.” Dan, lachend: “Maar ja, in het vernieuwde museum is dat eigenlijk al jullie belangrijkste boodschap. Dan maar een extra hart onder de riem: blijf programma’s maken rondom dit mooie thema!”